Könsmogna växter!

0kommentarer





Åååh, vad mamma är gullig!
Vi pratade lite om inredning och så idag efter middagen.
Så sa hon, ja du kan ju gå och kika i påsen där borta.
Jag ba what, vad är det nu för spännande :D
I påsen hittade jag en jätte fin "Kottepalm"! Wiiee, jag som snackat om växter idag!!
Diggar att den ser ut som en ananas nertill.
Blev jätteglad och hon sa nämligen att  jag ska få fler blommor, dock inte alla på samma gång x)
Mysigt mysigt!

Nu blev jag ännu mer tagg på få möblera klart!


Fan vilken cool växt ändå?


Namn
Sago Palm     (eng)
Cycas Revoluta     (lat)
Kottepalm     (swe)
Sagopalm     (swe)

Cycas är ett släkte bland kottepalmer och det enda släktet i familjen Cycasväxter (Cycadaceae).
Släktet utgörs av 95 arter. Hit räknas bland annat den japanska kottepalmen eller sagopalmen (Cycas revoluta). Liksom andra kottepalmer är det inte en äkta palm. Alla Cycas är dioika och har skilda han- och honträd. Till skilnnad från andra kottepalmer sitter makrosporofyllen (bladen med honorganen) inte samlade i kottar utan som en krans av små fertila blad runt stammen. Mikrosporofyllen (bladen med hanorgan) är däremot samlade i kottar. Plantorna växer långsamt och är tio år gamla innan de är könsmogna. Stammen är oftast kort och tjock, täckt av kvarsittande bladskaft som gör att barken bara är synlig på de äldsta delarna. Några arter har underjordisk stam med en bladrosett som kommer upp ur marken. Bladen är parbladigt sammansatta (ibland upprepat parbladiga) och stora. De är hårda, läderartade och städsegröna.

Cycas är ett mycket gammalt släkte och ses som ett "levande fossil". De äldsta kända fossilen av vad som tros vara Cycas är från kenozoikum och från familjen Cycadaceae så tidigt som mesozoikum. Fylogenetiska studier visar att familjen Cycadaceae är systergrupp till alla de andra ny levande kottepalmerna.

Giftighet
Dödlig för människa

Ytterligare information
Långsamtväxande träd, som passar för bonsai odling. Arten är tvåkönad, dvs det finns träd som är 'honor' och träd som är 'hanar'. I naturen blommar träden i våren. Blomman som precis som hos barrträd är en kotte har olika form beroende på om trädet är en hona eller en hane. Dessa träd tros vara de mest primitiva gömfröiga träd som existerar och är närmast släkt med barrträd. Trädstammen i vilt tillstånd blir ca 3 meter hög och bladen som växer från kronan blir 1-2 meter långa. Träden producerar blad en gång om året.
Det finns i naturen vissa muterade Cycas Revoluta, bla. en blåaktig variant.

Utseende
De översta är honan och de undre hanen, lite läskigt va?




http://www.blomdatabasen.se/website/plant.php?id=75

Kommentera

Publiceras ej