Bröllopsfotografen

1kommentarer




Tittade just pÄ "Bröllopsfotografen" med mamma.
Vet inte riktigt vad jag ska tycka om den.
Kontraster mellan arbetarklassen och överklassen.
Gillar ju foto och sÄ men man fick ju inte se sÄ mycket av fotona.
Den var ganska seg och de va nog under sista halvtimman de
faktiskt hÀnde lite mer saker pÄ samma gÄng..

_____________________________________________________________________________

Genre: Komedi
PremiÀr: 16 oktober 2009
Med: Björn Starrin, Kjell Bergqvist, Tuva Novotny med flera
Regi: Ulf Malmros
Speltid: 1 tim 52 min
Censur: BarntillÄten

Jag har sÀllan sett en mer klassmedveten film Àn Ulf Malmros "Bröllopsfotografen", och aldrig sett en film som sÄ envist och konsekvent undviker alla schabloner i sin klasskildring.
Robin (Björn Starrin) Àr arbetarklass frÄn bruksort i glesbygd.
Astrid (Tuva Novotny) Àr övre överklass med uppvÀxt pÄ Djursholm och lekplats pÄ Stureplan.
Jonny (Kjell Bergqvist) Àr kulturell medelklass med mersmak, en klÀttrare som hela tiden söker sig lÀngre in i överklassens palats bara för att erfara att det alltid finns ett rum till. LÄst.
En lat, konventionell filmare skulle ha gjort Astrid till kÀnslokall utsugare, Robin till hennes offer och Jonny till kombinerad berÀttare, observatör och domare. Det skulle ha hyllats av lata, konventionella kritiker och filmjuryer och solen skulle ha gÄtt upp över film-Sverige i morgon ocksÄ.
Ulf Malmros vÀljer en annan vÀg. Han vet att det finns goda och dÄliga sidor hos alla klasser, alla mÀnniskor, och Àr inte rÀdd för att visa dem. "Man fyller frysen med sÄ mycket vilt man kan, sedan jobbar man sÄ mycket svart man kan och vÀntar pÄ bÀttre tider", som Robins vÀrmlÀndska förÀldrar uttrycker det. "Vi har ju inte gjort nÄgot. Vi Àr ju offer. Men Stockholm ska inte fÄ oss att flytta".
Nu Àr inte "Bröllopsfotografen" i första hand ett omtumlande klassdrama. Eftersom Ulf Malmros Àr Sveriges roligaste regissör Àr det klart att han inte kan undvika att göra Sveriges roligaste film. Och det Àr klart att han inte kan undvika att fylla den med sina patenterade, smarta, snygga bildlösningar.
Och han har, inte minst, fyllt den med Björn Starrin. Starrin var bra redan som Pölsa i Malmros "Smala Sussie", men den hÀr gÄngen gÄr han förbi bra, lÄngt förbi. Jag minns faktiskt inte nÀr jag sÄg en rolltolkning ligga nÀrmare kött och blod, kÀnnas mer Àkta Àn Björn Starrin i "Bröllopsfotografen".







http://blt.se/noje_o_kultur__/TT_recensioner/filmrecension-brollopsfotografen%281573525%29.gm

1 kommentarer

Akhtari

28 Aug 2010 23:59

sv: Bara en gÄng för tre Är sen xD sj? :)

Kommentera

Publiceras ej